Nyttårstalen 2018

Joakim Wang, tidligere president i NORB, nå leder for skateboardavdelingen i Brettforbundet, takker for året som var og minner oss om mye moro fra 2018.

Hei kjære Skate-Norge,

Da var det tid for min første, og tidenes siste nyttårstale fra en NORB president. Strengt tatt har vi sluttet å bruke denne tittelen for lenge siden, men her kommer en siste krampetrekning fra en NORB president. Fra nå av blir det en president i brettforbund, og en leder av skateboardgrenen i brettforbundet. Jeg tok over som leder av skateboardgrenen i høst, og vil først bruke anledningen til å takke Per Olav Hetland for lang og tro tjeneste. Han har ledet oss gjennom de siste 7 årene og har fått til masse i sin periode som president. Passer bra at han ble den siste presidenten i NORB, han har etterlatt seg et godt stykke arbeid for fremtiden.

2018 har vært et veldig spennende og bra år for skate i Norge og verden. Oppmerksomheten som kjørerne våre får ute er helt enorm, og etter at jeg ikke trodde det skulle bli mulig med mer Norsk Hype en den i 2017, knuser 2018 den lett. Kevin har fått egen modell, Herman blir invitert til X-Games, Karsten, Didrik, Gustav, Borderwick , Vik og Shaw har fått masse oppmerksomhet både i print og på nett. Og det er flere i vårt langstrakte land. Egne parts slippes hele tiden. Junior kjørerne våre plasserer seg jevn over bra når de er ute i verden og konkurrere.. det er rett å slett helt rått!

Vi har hatt x-games sirkuset en gang til. Det er fett å få besøk av de største stjernen i verden, og det er viktig for oppmerksomheten og rekruteringen. Det var dette som også gjorde at vi bestemte oss for å legge NM i Game of S.K.A.T.E til Stavanger. Det var kanskje litt rart, men det var en avgjørelse vi gjorde forde vi ønsket å vise flat skate på TV. I tillegg er det flott med NRK, slik at vi kan få NM på TV i fremtiden. Det har vært et mål og en drøm lenge. NM i Stjørdal var veldig bra, alltid hyggelig å komme på besøk til klubber å arrangere NM. Da treffer man alle de som holder våre fantastiske klubber i gang. Stjørdal fikk en fantastisk fredag før værgudene bestemte at resten av NM skulle holdes i Trikkestallen. TSA åpnet dørene og sørget for at NM 2018 ble en suksess. Takk til alle midtnorske ildsjeler. Vert NM ble en hyggelig samling i Notodden. Igjen veldig hyggelig å besøke klubber, bli kjent med folket og anleggene.

Utover NM har vi jobbet mye i 2018. Jeg er stolt av å si at dette er et av de årene det har skjedd mest i NORB. Vi har fått et landslag, det er stort. Og for første gang har vi en landslagstrener, kriterier for hvordan man kommer på landslaget, OG vi har hatt våre 2 første landslagskjørere i et VM. Kevin og Elias dro til Kina med Henning, og vi leverte over all forventing. Kevin kom til finale, og Elias kom på en meget sterk 29 plass. Foreløpig er vårt landslag i oppstart, og vi gleder oss veldig til veien fremover. I Januar drar Karsten, Hermann og Tonje til Brasil, til VM i street. Henning jobber mye for at folka på landslaget skal få best mulig oppfølging og hjelp, noe vi er stolte av å kunne gjøre. I tillegg jobber Henning mye med klubb, og det å sette opp og finne ut hvordan alt skal fungere i det nye forbundet. Det Snowboardforbundet, Surfeforbundet og vi nå gjør, er nytt territorier for alle, og det er rett før alle bitene faller på plass.

Videre jobber vi med 2 veiledere som vi skal bruke vårt nye nettverk i idretten til å distribuere til kommunene deres. Det blir en veileder om park. Det blir en kommune / idrettsveileder som skal forklare hva som er viktig for å få til vellykkede anlegg. Den andre er en flerbruksveileder. Det er fortsatt mye konflikter rundt omkring om dette med flerbruk. Vi ønsker at våre klubber som har kjempet frem anleggene skal ha mest mulig bestemmelsesrett i anleggene. Dette er ikke for å stenge andre ute, men for å gi klubbene mulighet til å ha egen dager /tider med skate. En veileder mener vi er første steg på denne veien. Vi har møte med Kulturdepartementet om ferdigstilling av disse i begynnelsen av januar. Vi håper å ha dette ferdig før sesongen begynner.

Så har vi jobbet i komiteer og jobbet målrettet mot 2 nyheter for 2019. Det er utviklet et meget godt grunnlag for gjennomføring av Norges Cup og Skateboard awards neste år. Norgescup er godt i gang med planleggingen, og det blir minst 4, men kanskje 6 konkurranser i 2019 som blir en del av Norges Cup. Det vil bli like mange bowl som street konkurranser. Det kommer mye mer info om dette snart, et par steder og datoer er allerede på plass. Vi skal også ha et skate awards for 2019 sesongen. Det blir det andre i historien, og vi gleder oss veldig. Selve utdelingen av prisene vil ikke bli før en stund etter sesongen 2019 er ferdig. Vi setter i disse dager sammen en jury, og vil komme med informasjon om priser, avstemminger osv i løpet av vinteren.

Vi har utviklet og fått gjennomført det første dommerkurset. Vi håper mange klubber ønsker dette i fremtiden. Veiledere for instruktører er også underveis.

Så til slutt skal jeg bruke litt tid på klubb. For uansett om vi lager Norges Cup, har landslag fullt av toppidrett, skate awards og veiledere, så er det dere der ute i klubbene som er viktigst for oss! Uten dere er vi ingenting, og da må jeg få oppfordre alle klubbene våre til å melde seg inn i Brettforbundet. Dette er sjukt viktig! Hvis vi skal kunne jobbe for dere må vi kunne vise til medlemmer og klubber. Det er en del som har meldt seg inn, men er fortsatt mange som sitter på gjerdet. Det har siden årsmøte, hvor 22 klubber stemte enstemmig at vi skulle inn i idretten, være mye forstyrrende elementer. Mest har nok det ensporede fokuset på skate i kommunikasjonen til ”de egenorganiserte forkjemperne”, som nå heter TVERGA, vært forvirrende. Vi støtter arbeidet de gjør 100% og håper dette vil resultere i masse bra for egenorganiserte aktivitet. At de har så ensporet brukt skateboard når de snakker om dette, har nok resultert i en del forvirring og usikkerhet om NIF er rett for oss. Nå etter at TVERGA har fått satt seg og prosjektet er i gang, er jeg ikke lenger i tvil om at Brettforbundet er den eneste veien å gå for dere som vil drive en klubb. Vi er sikre på at vi skal jobbe meget godt med TVERGA i fremtiden, men ønsker dere en klubb, og vil kunne drive klubben med konkurranser, skatedager, camps og få til egne anlegg er Brettforbundet veien å gå.

Eksempel her er Bodø. En klubb som har jobbet målrettet over mange år for å få et anlegg ute. Så i november ble det trukket 15 mill. fra budsjettet for 2019, slik at skateparken ikke lenger var på 2019 budsjettet. Sammen med klubben satte vi i gang å mobilisere alle kreftene vi kunne. Det ble skrevet innlegg til avisa, vi sendte mail til samtlige i kommunestyret, fikk NRK til å besøke hallen, og satte press på kommunen gjennom idretten sine kanaler. Resultatet ble at pengene er på plass, og skatepark blir det i 2019. DET er det vi vil jobbe med.. utfordringer dere har, der hvor vi kan hjelpe dere med å oppnå deres mål og drømmer. Men, dere må melde inn klubbene deres! Sammen er vi sterke! Vi ser også jevnt over at de klubbene som har meldt seg inn har tilgang til mer midler en tidligere. Nå er det gode muligheter til å søke om midler til for eksempel utdanning av instruktører eller dommere. Igjen så har vi utviklet et meget godt dommerkurs, som vi har holdt for Stjørdal og Bodø. Videre kan man søke midler til forskjellige satsinger, og vi veiledere dere veldig gjerne. Dersom dere syns det er vanskelig å melde inn klubben, så ta kontakt. Skal dere i fremtiden hoste et NM, et Norgescup arrangement, eller ha en så enkel sak som at skaterne deres representerer sin egen klubb i NM, så må dere inn. Dette er verken skummelt eller vanskelig.

Så takk til dere alle! Dere har gjort 2018 til tidenes år for skateboard i Norge. Vi skal jobbe videre for alle skatere i 2019!

Godt nytt år!

Mvh Joakim Wang

INGEN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar