Jeg møtte Petter Hatlem i Oslo Skatehall en grå onsdag ettermiddag for en prat om den norske kvalliken til X Games som skal avholdes i Oslo Skatehall 16 mai. To norske skatere har nå mulighet til å kvalifisere seg til den nordiske kvalliken som skal holdes i Skur 13’s X Games anlegg 20 Mai. Dette gjorde meg nysgjerrig og takknemlig for at Petter Hatlem kunne opplyse meg om hvordan man kan få sjansen til å konkurrere mot noen av verdens beste streetskatere om X Games medaljer.

Det er helt sikkert flere skatere i Norge som er ganske sultne på en plass inn i X Games, det er utrolig bra at de nå har muligheten til det. Hvilke planer har dere rundt arrangementet, hvem kan delta i kvalliken og hva slags format skal konkurransen ha?

Det er hyggelig at du liker det. For utgangspunktet for dette er noe som har ligget vårt hjerte nær helt fra starten egentlig, i forbindelse med at vi har jobbet for å få X Games til Norge. En av de tingene vi var veldig opptatt av å få til var å gi muligheten for hvem som helst, at alle kan få være med og alle får en mulighet.
Det åpner for en mulighet til å komme fra Otta og ha skatet lokalt, for så å reise til Oslo og være med i kvaliken, derfra faktisk gå videre til nordisk kvalik og helt til finalen og skate med Nyjah Huston, Shane O’Neil og gutta. Dette har for oss vært veldig viktig, det er en av grunnene til at vi likte så godt måten vi ble tatt imot i USA av amerikanerne, nettopp at de var gira på det. De synes det var kult at vi la tilrette for alle og ga den type muligheter. Det åpnet dører når vi foreslo det.

Forrige gang var det norsk kvalik, denne gangen er det nordisk kvalik. Det blir en kvalik i Norge for de norske skaterne her i Oslo Skatehall den 16. Mai . Da er det to heldige vinnere som får et Wildcard videre til en nordisk kvalik som går den 20. Mai, samme dag som finalen skal holdes i Skur 13. Da får de to norske mulighet til å skate med to danske, to svenske og to finske. Vinneren får mulighet til å gå videre og skate med de store gutta. Dette er veien til mål om man ønsker å delta i X Games i Oslo 2018.

Formatet til kvaliken i Oslo Skatehall blir det samme formatet som i X Games. To eller tre runs på 50 sekunder hvor det beste teller med en score fra 0 til 100. Så om du har et perfekt run er det mulig å score tett oppunder 100 poeng, men jeg regner med at konkurransen blir ganske tøff. Det er helt sikkert mange som har lyst å prøve seg. Med så mange gode skatere som det er i Norge så blir man nødt til å skate bra for å klare å være en av de to som klarer å komme seg gjennom nåløyet.
Dommerpanelet blir det samme som X Games gjengen, en norsk dommer pluss tre internasjonale dommere mener jeg. Det vil bli så tilnærmet likt selve X Games konkurransens som det er mulig å få til med den norske kvaliken.

For de som kunne tenkt seg å ta turen til Oslo Skatehall 16 Mai for å være tilskuere til kvaliken, blir det muligheter for det eller kommer det til å være et litt mere undergrunns arrangement før selve X Games i Skur 13?

Vi er opptatt av å gi alle som har lyst til å se på, mulighet til det. Adgang til Oslo Skatehall vill være gratis for publikum som har lyst til å komme. En av de tingene som er fint her i Oslo Skatehall er overgangplatået/balkongen som gjør det enkelt for folk å se på uten at de vil stå i veien for skaterne som skal konkurrere, selv om man er veldig tett på parken. Så områdene på balkongen, under bowlen og verten om det er nødvendig vil være åpent for de som ønsker å ta turen hit for å se på. Streetcoursen blir det kun skaterne som har tilgang til.

Petter Hatlem studerer parken fra balkongen i hallen.

Det er supert, balkongen her fungerer kjempe bra for de som ønsker å se på. Ved tidligere konkurranser her i Oslo Skatehall har jeg blitt imponert over hvor godt overblikk man har over parken. Til og med filming og fotografering blir ekstra enkelt når man kan henge over hele parken.

Jeg håper også at vi kan få til en løsning hvor vi kan ta i bruk projektoren i hallen til sende video av parken, så de som ikke ser rundt hjørnet av parken kan se hva som foregår på den. Det hadde vært kult, så det håper vi å få til. Det er Oslo Skatehall og Oslo Skateboardforening som står bak og vi driver det stort sett på dugnad så hvor mye vi får til vet vi ikke, men vi prøver å få til det beste.

Jeg har fått med meg at det blir mulighet for de som ønsker å konkurrere å melde seg på online gjennom en internettside.

Ja deltager.no. Det er en veldig praktisk løsning for de som skal delta og vi som skal arrangere.

Er det forresten planer om å renovere skateparken i Skur 13 til årets X Games konkurranse?

Det jeg kan si er at den kommer til å se annerledes ut til X Games enn det den gjør nå. Hva som kommer til å skje med den og hvordan det gjøres det vet jeg ikke. Hadde jeg visst det kunne jeg heller ikke fortalt deg det fordi det skal være en hyggelig overraskelse, men ja den vil bli oppgradert. En av hovedårsakene til at vi synes det er fett å få X Games til byen er nettopp det at den type arrangementer gir muligheten til å oppgradere og vedlikeholde det vi har. Vi var veldig heldige å få beholde parken i skur 13 fra sist gang X Games var i Oslo. Den har holdt veldig bra. Nå er det to år siden siste X Games event, men den trenger nå en «shine» fordi den blir så mye brukt at det er på tide.

Spennende, det er helt sikkert mange som gleder seg veldig til å se hvordan parken kommer til å bli.
Hvordan tenker dere i Oslo Skateboardforening fremover med tanke på konkurranser? er det planer om noen årlige konkurranser, eventuelt samarbeid med andre for arrangeringer av events?

Vi har tenkt masse, men vi har ikke bestemt oss helt for hvordan vi ønsker å gå frem med dette. I fjor arrangerte vi ATR (All Terain Ripper) i Oslo Skatehall hvor det var Vert, Bowl og Street som var et konsept som vi gjennomførte, fordi vi synes det var kult, og for å inspirere bueskatere til å skate street og omvendt. Det fungerte fint. Vi har også hatt en hel del mindre arrangement og vi hadde NM i Skur 13. Vi har fått en god del god erfaring med å arrangere konkurranser, men det vi først og fremst er opptatt av er å inspirere de lokale skaterne til å være med, og at de synes det er fett å skate.
Det kommer vi til å fortsette med, men hvor stort og formelt det kommer til å bli det vet jeg ikke. Det er noen som liker å konkurrere, noen liker å se på og det synes vi er fint.

Hva tenker du om mulighetene for nordmennene i X Games, har vi en sjanse for medalje plass?

Ja jeg tror at det kan være mulig. Jeg har sett nordmennene skate ganske mye, foreksempel Hermann Stene eller Kevin Bækkel i fullt pådrag. Det er så mange gode norske skatere at på en dag hvor de setter det perfekte runnet så er det jo mulig å havne på topp tre. Om de kommer helt til topps er nok ganske knall hardt. Herman Stene har jo vist at det er mulig i Tampa Am. Nivået i Tampa Am er høyt så det kan jo sammenlignes med X Games.

Det hadde vært det aller kuleste om en hadde klart å kvalifisere 16 Mai i Oslo Skatehall og så gått videre fra den nordiske finalen og klart å havne blant topp tre. Det vil være en fantastisk historie. For meg personlig, uansett hvem det er, hadde det vært veldig kult å få være med å gi noen muligheten til en sånn reise. Ja det hadde vært moro.

Ja det er jeg helt enig i, det er veldig positivt at dere legger til rette muligheten for at norske skatere kan realisere en slik drøm. Plutselig kan det bli en virkelighet å skate i en X Games finale. Det står veldig respekt av at dere klarer å få til det.

Takk. Vi har også fått til at nordmenn har fått være med på alle kanter under X Games. Det er alt fra dommere, fotografer, filmere, skateramp snekkere, crew og skatere selvfølgelig. Så det er hele spekteret av det norske skateboard miljøet som blir engasjert på en måte som gjør at man får erfaring. Det gjør at det virker litt mindre farlig å være med på lignende ting senere, det være seg her i Norge eller internasjonalt. Det er ikke bare det at vi er ”hypet” på å få X Games til Oslo, men det er mye som foregår rundt et slikt arrangement. Det ligger mye tenking rundt dette, og om hva er det som kan være bra for oss her i Norge og i Oslo med å få dette til.

Jeg skater ikke selv, men jeg har mye glede av å få dette til, og se gleden av andre som synes dette er gromt. Noe som jeg og alle de andre som jobber med dette frivillig setter pris på.

Det jeg husker aller best og rørte meg mest når vi hadde X Games i 2016, det var når det var lang kø rundt Skur 13 på den norske kvaliken. Jeg har aldri noen gang sett at det har vært noen som har betalt for å se en norsk skatekonkurranse. Det var utsolgt og helt fullt hus med kø langt ned i svingen. En skikkelig kul opplevelse. Det rørte meg og jeg så at her var vi inne på noe, dette er noe som betyr noe for folk, noe som er bra, det har inspirert oss til å fortsette.
Det samme gjelder for de på snowboard og ski. De har hjertet for aktiviteten og folkene som står bak arrangementet.

Takk for praten Petter Hatlem, lykke til med arrangementet.

Det vil bli utrolig gøy å se hvem av nordmennene som klarer å kvalifisere seg til X Games. Tacky kommer selvfølgelig til å være tilstede under norske kvaliken i Oslo Skatehall den 16 Mai. Vi oppfordrer alle som ønsker å se de norske kjempe om wildcard til å ta turen til Voldsløkka.

Web:
Påmelding på deltager.no
Netside Oslo Skatehall
Facebook Oslo Skateboardforening
Facebook Oslo Skatehall
X Games Norway

Petter Hatlem studerer parken fra balkongen i hallen.
Photo: Dennis Lopez

INGEN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar