En legende har gått bort

Jason D'Ancona gikk bort fra oss etter lengre tids sykdom i går. Han ble bare 52 år gammel, men satte wallridemerker etter seg som aldri blir borte i norsk skateboardhistorie.

Det er en trist nyhet som viderebringes idag, og et stykke skateboardhistorie som har nådd sitt punktum. Jason D’Ancona gikk bort bare 52 år gammel etter lengre tids sykdom. Slik er livet, vi ruller videre, men det er litt ekstra tomt idag.

Jason D’Ancona var en sterk bidragsyter i den første skateboardgenerasjonen i Norge. Han begynte rundt 1975, et par år før Norge fikk det notoriske forbudet mot rullebrett. Han engasjerte seg i saken og satt flere år som leder av NORB (Norsk Organisasjon for RulleBrett).

Han var med å bygge NM coursen og deltok i de første Norgesmesterskapene. Jason gav ut Bygg-ramp hefte og lagde egen fanzine etter at skateforbudet ble opphevet i 1989. Men mest av alt var han en rå vertskater på den tiden.

Han hadde innflytelse på mange kjente og kjære skatere som vokste sammen på 80-tallet, men så nok neppe på seg selv som et forbilde. Vi snakket med tidligere Santa Cruz proff Cedric Cornell, som husket hvordan han sommeren 1978 satt på trikken og så en fyr som tok kickturn på en hjemmesnekret quarter, og det øyeblikket forandret livet hans.

Han pilte hjem og hentet bananbrettet sitt (Pennyboards for nyere generasjoner) og fikk et livslangt vennskap med fyren, som het Jason Lars D’Ancona. Jason ble etterhvert en kar som tok seg av de yngre skaterne enten de skulle på tur i utlandet eller her hjemme.

I de senere år fikk han MS (Multippel Sklerose) som rammer sentralnervesystemet og gjorde at han måtte slutte å skate. Men han fortsatte å engasjere seg, blant annet satt han i styret i Pasientforeningen, og interessen og følelsen for skateboardet gikk aldri bort.

Det er kanskje ikke helt i tråd med retningslinjene for et minneord å snakke om seg selv, men Jason D’Ancona hadde innflytelse på livet mitt uten at han nok selv visste det. Jeg husker tilbake til legendariske Frognerrampen og hvor redd jeg var da Jason droppet inn. Det var ikke bare å snake seg inn der, og var vel en av grunnene at jeg begynte med freestyleskating. I min barndoms fantasi innbilte jeg meg selv at Jason var en sint indianer med det lange flagrende håret som red på sitt brett. Det var flere andre som fikk slengt etter seg en uskyldig kommentar, som i våre dager såvidt blir lagt merke til, men for en kid som ble droppet inn på, føltes som en dødlig laserståle.

Nå viste det seg senere at Jason var from som et lam, en skikkelig bra kar som stod opp for andre. Da han var leder i NORB sørget han blant annet for at jeg fikk fritak fra militæret slik at jeg kunne delta i en konkurranse i California. Jeg har mye å takke Jason D’Ancona for, hvilket jeg egentlig aldri fikk gjort.

Mine tanker går til familien hans. Rull i fred, Jason!

Del gjerne en personlig historie om Jason og send gjerne inn bilder til [email protected]

Vil du vite litt mer om Jason D’Ancona, anbefaler vi intervjuet Morten Nymoen gjorde i forbindelse med filmen Brettkontroll under.

Relaterte saker:
Legendeintervju med Jason D’Ancona

INGEN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar