De var med å bygge X games hoppet

Shapecrew, firmaet fra Geilo som bygger flest parker i Norge, fikk være med å bygge X games big airen. Vi synes det er bra at X games velger å bruke lokale krefter, det er så viktig å gi anerkjennelse til de som er igjen og skal teppebombe landet med proffe parker.

Bak X games-hoppet på Fornebu lå det ganske mange timers arbeid. ESPN og X games har fast avtale med et amerikansk firma som heter SPT, eller Snowpark Tech. Det er verdens største parkfirma.

SPT hyrer igjen inn Schneestern, et tysk firma, på de fleste europeiske konkurransene, og de aller fleste parkshapere drømmer om å jobbe for Schneestern.

– Schneestern er har de beste maskinene og unik kunnskap, forklarte Clinton Butcher til Tacky.no.

Shapecrew, som er firmaet til Clint Butcher, og hans gode hjelper, som forøvrig er godt kjent i det norske snowboardmiljøet, Tobias Himmelstrup, ble igjen hyret inn av Schneestern de siste dagene, etter at de så at de trengte mer profesjonell hjelp.

Til tross for 30 frivillige med shapespade, var ikke det nok, og Tacky.no kan ikke få understreket nok ganger hvor viktig det er med profesjonelle parkbyggere som kan kjøre maskin. Akkurat den biten har nok Schneestern god kontroll på, men vi trenger flere parkmaskinkjørere i norske anlegg.

Vi synes ellers det er ganske hyggelig at X Games/Schneestern velger å bruke lokale krefter på sine contestoppsett. Det har så mye å si for utviklingen av parker i Norge og at miljøet som bygger dem, får anerkjennelse.

Et hjertesukk til side fra oss i Tacky.no, Shapecrew var det eneste norske firmaet som fikk være med, og det er en ære i seg selv.

– Denne jobben ble organisert i siste sekund, men vi stiller selvsagt opp når det er snakk om X games, fortalte Clint oss på sin egen versjon av halling, som er dialekten man snakker i Hallingdal.

Han er opprinnelig fra Australia, men bor med svensk/norsk familie på Geilo, er er mannen bak den legendariske Tirilparken (RIP). Tobias Himmelstrup er jo opprinnelig dansk, men karen med løvemanken sprer så godt humør overalt der han shredder, så vi gir ham en kokos og kaller ham norsk.

Det er ikke småsaker de gav seg i kast med. De ble hyret inn en uke i forveien, og det ble lange dager med 17 timers skift med pushing av snø opp og ned det 148 meter høye stillaset.

– De heiste en minicat opp på inrunnet med kran, og vi pushet snø utover inrunnet og kickeren. I tillegg sørget vi for sikkerheten med sikkerhetsnett og padding, fortalte Clint da vi spurte hva de egentlig gjorde der.

I landingen brukte de også en minicat med winch. Det er en maskin som pusher snø oppover og er festet til en wire som drar den opp bakken. Det er såpass bratt i slike landinger at det er umulig å klare jobben uten wire. Den jobben var det Schneestern selv som fikset.

Det er faktisk flere norske anlegg som må bruke winch og wire på preppejobben, for eksempel Kirkerud, som Shapecrew også stod for i vinter. Vi skal komme tilbake til hvordan winching fungerer for vi ønsker å sette fokus på jobben bak byggingen av norske parker…

Fakta om X Games Big Air:
– Høyde fra der kjørerne starter (drop-in punktet): 41 meter
– Total høyde på stillaset: 48 meter
– Drop-in vinkel: 40 grader
– Landinsvinkel: 36 grader
– Landinsbredde: 20 meter
– Avstand take-off til kul: 18 meter
– Avstand take-off til sweet spot: 22 meter

INGEN KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar